fbpx

Adresa
Strada Nicolae Titulescu Nr. 35, Bacău. (lângă sediul EON)

Program
Luni – Vineri 08:00 – 12:00, 14:00 – 17:00.

Telefon Personalizat

În viitor ne vom regenera dinții cu celule stem și medicamente

Momentan încă discutăm despre implanturi dentare și proteze când vine vorba de repararea dinților noștri, dar în viitor vom avea și alternative mai naturale, cum ar fi medicamente care stimulează regenerarea dinților. Nu râdeți, cercetătorii deja fac experimente în direcția asta.

O echipă de eercetători de la King’s College London a realizat un tratament pentru regenerarea dinților cariați ce ar putea reduce în mod substanțial nevoia de plombe. Noua terapie funcționează prin stimularea abilității naturale a dinților de a se repara singuri, prin activarea celulelor stem din pulpa dentară.

Ideea a plecat de la un medicament anti-Alzheimer numit Tideglusib. În timpul testelor au observat ca medicamentul stimuleaza regenerarea dintilor. Acesta determină celulele stem din interiorul dintelui cariat să devină celule odontoblaste (cu rol important în formarea dentinei — țesutul din structura dintelui aflat sub smalțul dentar). Deja se fac experimente pe soareci de laborator, cu rezultate bune.

Mai multe detalii în articolul original publicat în Nature sau pe AgerPres.

Evident, până vom discuta despre tratamente disponibile pe piață pentru oameni s-ar putea să mai treacă ani buni, dar vom ajunge și acolo. Între timp vizitați regulat medicul dentist și aveți grijă de dinții voștri. 🙂

Recomandă:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.